Czy warto stosować kostkę rosołową?
Kostka rosołowa jest jednym z bardzo popularnych składników, stosowanych w kuchniach wielu Polaków. Uznawana jest za wielkie ułatwienie, szczególnie podczas przyrządzania zup oraz sosów. Jednak czy jej używanie faktycznie jest tak dobrym rozwiązaniem, jak w rzeczywistości mogłoby się wydawać? Czy warto zrezygnować z niej dla własnego dobra? Niestety, skręcona kostka rosołowa niewiele ma wspólnego z prawdziwym rosołem, który jako zupa uznawany jest za receptę na odzyskanie zdrowia w czasie przeziębienia. W rzeczywistości jednak na próżno możemy doszukiwać się w kostkach jakichkolwiek dobrodziejstw. Jednym ze składników tej wątpliwej jakości „przyprawy” są tak zwane utwardzone tłuszcze.
Specjaliści zauważają, że te właśnie tłuszcze trans mają okropny wpływ na nasze zdrowie – obniżają poziom dobrego cholesterolu, a podnoszą poziom tego złego. Może to prowadzić do osłabienia układu odpornościowego, chorób serca czy cukrzycy. Na tym jednak nie koniec. Pozostałe składniki kostek rosołowych nie są tak bardzo szkodliwe jak utwardzone tłuszcze, jednak również nie mają pozytywnego wpływu na nasze zdrowie. Z etykiety kostki rosołowej dowiemy się, że zawiera także spore pokłady soli oraz glutaminianu sodu.