Dlaczego warto jeść ryby?
Ryby są bardzo zdrowym elementem diety każdego człowieka – to stwierdzenie, w dużej mierze dzięki popularnej w ostatnich latach kampanii społecznej, z pewnością nie budzi wątpliwości. Zdajemy sobie sprawę, że jedzenie ryb może korzystnie wpływać na nasze zdrowie, ale tak naprawdę nie wiemy, co w rzeczywistości robią dla naszego organizmu. Dlaczego warto często jeść ryby? Przede wszystkim ze względu na kwasy tłuszczowe omega-3, których spore dawki zawierają.
Należy je cenić przede wszystkim ze względu na to, że tworzą podstawy naszego mózgu. Zawarte w mięsie ryb kwasy omega-3 stanowią około 60% wszystkich tłuszczów, niezbędnych do prawidłowej pracy mózgu! Poza tym pozytywnie wpływają na wzrok. Powinny znaleźć się szczególnie w diecie osób, które starają się o dziecko – odpowiednia ilość kwasów jest niezbędna w procesach spermatogenezy.
Ryby mogą mieć jednak ogromne znaczenie także dla tych osób, które starają się dbać o swoją sylwetkę. Są jednym z najlepszych źródeł białka. Wbrew pozorom okazuje się również, że sycą znacznie skuteczniej niż mięso drobiowe czy wołowe.
Należy jednak pamiętać, by przyrządzać je w prawidłowy sposób. Zrezygnuj z ryb smażonych w panierce, na rzecz tych przyrządzanych na parze, grillowanych czy pieczonych w piecu.