Dobrze przyrządzone mięso

Dobrze przyrządzone mięso

Mięso to najczęściej główny element naszego obiadowego dania – bez niego większość Polaków w ogóle nie wyobraża sobie tego posiłku. Pomimo że jest ono tak popularne, nie każdy potrafi przyrządzić je w prawidłowy sposób, aby było jak najsmaczniejsze.

Tymczasem przygotowanie pysznej porcji mięsa to nie mała sztuka. Cały proces rozpoczyna się od włożenia sztuki mięsa do zimnej wody – dopiero później zaczynamy ją niezwykle powoli podgrzewać.

Następnie, gdy mięso zmięknie, bez odszumiania wywaru, dodajemy dużą ilość świeżych ziół i suchego kopru, liście laurowe oraz ziele angielskie. Później dodajemy warzywa.

Jeśli chodzi o korzeń pietruszki – jego ilość zależy od naszych preferencji. Nie powinniśmy jednak przesadzać z marchewką, bo przygotowywane przez nas mięso wyjdzie zbyt słodkie.

Do wywaru warto też wrzucić seler, cebule, białą rzepę, a na koniec rozciętego pomidora i niecałą główkę włoskiej kapusty. Tak przygotowane mięso podane z sosem chrzanowym lub cebulowym z pewnością zachwyci naszych gości.