Hiszpańskie gazpacho
Kto z nas nie lubi eksperymentować w kuchni? Nowości w kuchni są jak najbardziej pożądane, zwłaszcza jeśli są pyszne i chętnie do nich wracamy. Jedną z takich nowości, która może często powracać na nasze stoły, jest pochodzące z Hiszpanii gazpacho. Składniki potrawy: pomidory, sos pomidorowy, woda, ząbek czosnku, czerwona cebula, czerwona papryka, ogórek, szczypiorek, natka pietruszki, seler naciowy, cukier, ocet winny, sos Tabasco, sok pomidorowy, cytryna, sos worcester, oliwa z oliwek, przyprawy do smaku: sól i pieprz.
Przygotowanie potrawy: Krok 1: Myjemy wszystkie warzywa, czyścimy paprykę z gniazd nasiennych, a ogórka i pomidory obieramy ze skórki. Następnie kroimy warzywa na kawałki i przekładamy do malaksera. Krok 2: Sos pomidorowy połączony z 300 ml wody zagotowujemy, a następnie pozostawiamy do przestygnięcia.
Krok 3: Do zmiksowanych w malakserze warzyw dodajemy przestudzony sos pomidorowy oraz pozostałe składniki. Wszytko ponownie mieszamy w malakserze. Krok 4: Tak przygotowane gazpacho przekładamy do szklanego naczynia i schładzamy przez kilka godzin (najlepiej zostawić je na noc w lodówce).