Jak rozpoznać dobry żółty ser?
Żółty ser należy do produktów stale obecnych w naszej diecie.
Dodajemy go nie tylko do kanapek, ale także do makaronów, pizzy, zapiekanek, a nawet sałatek.
Na rynku możemy dostać bardzo wiele rodzajów sera – jak jednak rozpoznać, że jest on naprawdę dobrej jakości? Ser twardy, czyli mówiąc potocznie żółty, składa się z mleka, podpuszczki, czyli enzymu powodującego krzepniecie sera, kultur bakterii, od których zależy wygląd, smak i zapach sera, a także soli.
Aby wybrać dobry żółty ser należy zwracać uwagę przede wszystkim na jego opakowanie i szukać na nim słowa „ser”.
Tylko wówczas mamy gwarancję, że nie kupujemy produktu seropodobnego.
Choć wydaje się to oczywiste wciąż większość osób daje się nabrać na chwyty producentów.
Często bowiem na opakowaniach widzimy napis „plastry serowe” lub słowo „dojrzewający”, co jednoznacznie kojarzy nam się z serem.
W rzeczywistości jednak kupujemy produkt, który tylko go udaje.
Produkt seropodoby rozpoznamy także po zawartości tłuszczów roślinnych – w prawdziwym serze tłuszcz pochodzi tylko z mleka.