Kuchnia polska odkryta na nowo
Bardzo dużo miejsca w naszych rozważaniach dotyczących degustacji, food-pairingu czy prezentacji kulinarnych poświęcamy zagranicznym tradycjom. Kuchnie świata są wspaniałe i pyszne – nie ma co do tego wątpliwości. Dlatego właśnie warto sięgać po te specjały i cieszyć nimi podniebienie.
Jednak nie wolno nam zapominać o tym, że wychowaliśmy się i żyjemy w Polsce, a nasz kraj także ma się czym pochwalić w materii bogactwa potraw i smaków. Polska kuchnia niezmiennie robi wielkie wrażenie na gościach z innych krajów, którym odpowiada jej smak i sycący charakter. W milionach polskich domów stale gości rosół, pomidorowa czy grochówka.
Z chęcią pałaszujemy schabowego, kiełbasy czy nóżki z kurczaka. Towarzyszą temu rozmaite dodatki, takie jak marchew z jabłkiem, marchewka z groszkiem czy tarte buraczki. A to przecież zaledwie cząstka tego, co rodzime kulinaria mają do zaoferowania.
Coraz częściej kucharze proponują, aby tym świetnym skądinąd daniom nadać nowego charakteru. Można to osiągnąć wzbogaceniem ich o nowe składniki lub przygotowaniem w zupełnie inny sposób. Podczas pokazów kulinarnych na festiwalach oraz wszelkiego rodzaju imprezach związanych z jedzeniem możemy zobaczyć mistrzów kuchni, którzy zachęcają do eksperymentowania z polskimi daniami – sami robią to na oczach wygłodniałej publiczności.
Niektóre interpretacje tradycji mogą być wręcz szokujące, ale naprawdę warto się przełamać i docenić smaki, które mogą się z tego narodzić. Zdecydowanie polecamy. Jeśli wiecie o jakiejś kulinarnej prezentacji, która może was zainspirować – nie wahajcie się wziąć udziału.