Naleśniki - dobre na śniadanie i obiad
Naleśniki to danie bardzo uniwersalne – dobre są zarówno na niedzielne śniadanie, kiedy mamy więcej czasu, żeby je przygotować, jak i na lekki, letni obiad. O tym, że Polacy kochają naleśniki świadczy także powstawanie coraz większych ilości restauracji serwujących tę potrawę.
Z czym można je przyrządzać? Pomysłów na naleśniki jest wręcz nieskończenie wiele. Równie dobrze smakują bowiem zarówno na słodko, jak i na wytrwanie.
W pierwszej wersji tradycyjnie podaje się je z serem i rodzynkami. W innych, bardziej wymyślnych wariacjach do środka wkłada się różnego rodzaju owoce, nutellę, masło orzechowe, jogurt, wiórki kokosowe i inne ulubione dodatki.
Na wytrawnie naleśniki serwuje się z mięsem – mielonym bądź kurczakiem, serem żółtym, mozzarellą, warzywami bądź rybą. Wszystko zależy wyłącznie od naszych preferencji.
Nietypową odmianą naleśników, które zyskują coraz więcej zwolenników są amerykańskie pancakes – grube placki przypominające trochę nasze racuchy. Są one bardzo smacznym pomysłem na śniadanie.