Płyty grzejne - rodzaje
Płyty kuchenne, czyli inaczej płyty grzejne, pozwalają na przygotowywanie potraw. To na nich stawia się patelnie i garnki, by przyrządzić dania. Takie urządzenia dzielą się na płyty gazowe i elektryczne. Najpopularniejszym rodzajem płyty, która pojawia się w wielu kuchniach jest ta posiadająca gazowe palniki. Płyta gazowa jest również tańsza.
Na rynku dostępne są płyty dwu, trzy, cztero i pięciopalnikowe. Najczęściej wybierane są te z czterema palnikami. Mniej popularna, ale również chętnie kupowana, jest elektryczna płyta grzejna z palnikami elektrycznymi. Palniki przybierają postać grzejnych płytek. Niektóre z nich wyposażone są w funkcję termowyłącznika lub czujnika, który reaguje na postawienie naczynia na płycie.
Na rynku dostępne są również ceramiczne płyty grzejne. To nowoczesny sprzęt wykonany z odpornego tworzywa ceramicznego. Charakteryzuje się gładką i płaską powierzchnią. Takie płyty bardzo dobrze przewodzą ciepło. Natomiast płyty indukcyjne różnią się od nich sposobem grzania.
Dzięki odpowiedniemu przetworzeniu energii elektrycznej, możliwa jest oszczędność energii.