Pstrąg inaczej podany
Choć dietetycy wciąż podkreślają dobroczynny wpływ ryb na zdrowie człowieka, Polacy cały czas niechętnie włączają je do swojej diety. Jeśli już, najczęściej są to ryby smażone na głębokim tłuszczu i często obtoczone w panierce z bułki tartej.
Tymczasem w naszym kraju mamy bardzo wiele smacznych ryb, które można przygotować w niezwykle zdrowy sposób. Jedną z najlepszych dostępnych u nas ryb jest pstrąg – sycący i jednocześnie lekkostrawny.
Można przyrządzić go na wiele różnych sposobów, m.in.
z grilla lub pieczonego w folii z cytryną i innymi aromatycznymi przyprawami. Bardzo popularnym sposobem przyrządzania pstrąga – szczególnie w Niemczech i Austrii – jest wrzucanie ryby do gorącego wywaru z selera, marchwi i pora, oraz odrobiny octu.
Następnie serwuje się ją z rozpuszczonym masłem, cytryną i młodymi ziemniakami. Taki sposób przygotowania jest niewątpliwie smaczniejszy i zdrowszy niż smażenie na patelni.
Miłośnicy ryb nie mogą także pominąć w swojej diecie pstrąga wędzonego – można go jeść samego, w sałatce lub na kanapkach. W każdej odmianie smakuje wyśmienicie.