Sernik - tradycyjny polski deser
Sernik to ciasto typowo polskie – towarzyszy nam na Boże Narodzenie, Wielkanoc, a jego bardziej lekkie odmiany (np. podawane na zimno) także przez okres wiosenny i letni.
Jak jednak sprawić, aby przyrządzony przez nas sernik był naprawdę pyszny? Podstawą jest tu oczywiście twaróg – jeśli wybierzemy taki, który ma niezbyt dobrą jakość ciasto również na pewno nie wyjdzie smaczne. Dobrze więc wybierać twarogi ekologiczne, ze sprawdzonych źródeł lub – jeżeli mamy na to odpowiednio dużo czasu i umiejętności zrobić je samemu.
Decydować powinny się jednak na to osoby o zaawansowanej wiedzy kulinarnej. Co oprócz twarogu można dodać do sernika? Pomysłów jest tu naprawdę dużo w zależności, jaki końcowy efekt chcemy uzyskać.
Aksamitną konsystencję i lekkość zapewni nam dodanie śmietany kremówki, mascarpone bądź mleka kokosowego. Z sernikiem bardzo dobrze komponują się letnie owoce takie jak truskawki, maliny, brzoskwinie, wiśnie czy nawet gruszki.
Każdy więc z pewnością wybierze swój ulubiony smak.