Słony zabójca
Stwierdzeniem prawdziwym lecz banalnym, byłoby to, że tylko posiłek smaczny wyjdzie człowiekowi na zdrowie. Najbardziej znaną przyprawą stosowaną w kuchniach na całym świecie jest sól. Bez niej żaden posiłek nie jest dość smaczny, z kolei gdy dodamy soli zbyt dużo, posiłek również nie będzie jadalny.
Solenie jest pierwszą metodą konserwowania żywności, popularną od czasów, gdy na świecie nie było jeszcze lodówek. Sól odgrywa bardzo ważną rolę również w naszym organizmie. Utrzymuje on jałowość poprzez zasolenie kwasu żołądkowego, moczu, potu, łez i krwi, dzięki czemu jesteśmy odporni na działanie drobnoustrojów.
Dlaczego jednak sól uważana jest za „białą śmierć”? Jak wszyscy wiemy, sól jest połączeniem chloru i sodu. Sód jest odpowiedzialny za utrzymanie prawidłowego ciśnienia osmotycznego, tym samym ciśnienia krwi. Jego niedobór może spowodować gwałtowny spadek ciśnienia wskutek odwodnienia.
Lekarze i naukowcy wyciągnęli z tego wniosek- sól powoduje wysokie ciśnienie krwi, co powoduje wiele problemów zdrowotnych. Jeśli lubimy jeść słono, powinniśmy pokierować się zdrowym rozsądkiem i ograniczyć spożycie soli do minimum.