Sokowirówka. Wady i zalety
Jeśli lubisz świeżo wyciskane soki to zaopatrz się w sokowirówkę. Ten sprzęt kuchenny pozwoli Ci na przyrządzanie świeżych i zdrowych soków owocowych i warzywnych. Jakie są zalety i wady takiego urządzenia? Sito z niewielkimi ostrzami szatkuje warzywa i owoce na jednolitą mieszankę. Tak powstały sok wypływa przez otwór prosto do kubka.
Miąższ osadza się wewnątrz maszyny. Niestety, klarowny sok ma mniej wartości odżywczych, które znajdują się głównie w miąższu, niż ten z wyciskarki. Przyrządzony sok trzeba szybko wypić, ponieważ ulega utlenianiu. Sokowirówka nie poradzi sobie z małymi owocami.
Nie wrzucimy do niej jagód czy malin. Musimy pamiętać o dokładnym myciu sokowirówki, ponieważ sitko może zatkać się od warzyw czy owoców. Urządzenie podczas swojej pracy jest głośne, dlatego niektórym może to przeszkadzać. Sokowirówka pozwala na szybkie przyrządzenie świeżego i apetycznego soku.
Urządzenie umożliwia również przerobienie znacznej ilości owoców i warzyw, z których powstanie sok dla całej rodziny.